Vad är akupunktur?

Akupunktur

Akupunktur är ett av de äldsta medicinska system som finns bevarade och fortfarande används. Det faktum att det överlevt otaliga prövningar genom historien och fortfarande gör det torde vara ett starkt argument för dess positiva verkan. Det används effektivt mot både små och stora, tillfälliga och kroniska besvär. Det existerar många behandlingsvarianter som benämner sig själva som akupunktur trots att likheterna med den ursprungliga metoden är begränsade till användandet av nålar men i övrigt svåra att finna. På denna hemsida beskrivs lite om klassisk akupunktur som är akupunktur baserad på de klassiska medicinska böckerna Nei Jing Su Wen och Ling Shu.

Yin och Yang

Hur fungerar akupunktur? Vilka grundtankar finns med och används inom den variant som benämns klassisk akupunktur? Att inkludera allt är inte rimligt i en kort text som denna men några grundbultar som utgör fundamentet för denna tusenåriga konst följer nedan. Den viktigaste principen är den om yin och yang.  Symbolen för yin och yang är lika välkänd som den är gammal och rymmer mer än de flesta anar. Yin och yang är ett relativt begrepp vilket innebär att det inte finns något som alltid är yin eller alltid är yang, beroende på vad man jämför med. Principen berättar att världen är uppbyggd på en värderingsfri dualitet där motsatserna ömsesidigt stödjer, kontrollerar och transformerar till varandra. Det är samma grundprincip som livet som helhet bygger på och vi kan möta den överallt, exempelvis i dygnets och årstidernas skiftningar.

Naturlig förändring

Att ha den livsgivande transformationen inom våra kroppar i sin naturliga rörelse och i samklang med universums rörelse är a och o inom akupunkturens sätt att se på vad som krävs för läkande och bibehållen hälsa. Ofta sammankopplas yin och yang med begreppet balans. Då är det viktigt att förstå att man menar en dynamisk balans då toppar och dalar naturligt avlöser varandra, och inte en statisk balans som en balansvåg. Genom att reglera kroppens energiflöden in i sin naturliga rytm (=balans) skapas hälsa.


Hos Ahremark Akupunktur och Utbildning möter ni akupunktör Ulf Ahremark. Ulf började studera akupunktur...
Läs mer