Akupunktur har varit känt i Sverige ända sedan 1700-talet. Johannes Gustaf Hallman beskrev delar av akupunktur i en avhandling redan 1787 vid medicinska fakulteten i Uppsala. 1829 skrev läkaren Gustaf Landgren en avhandling om akupunktur vid samma fakultet. I mer modern tid kan man säga att akupunktur kom till Sverige i mitten av 1960-talet då den började praktiseras av ett fåtal invandrade pionjärer.

 

Trots att akupunkturen funnits I Sverige i många år så finns det fortfarande flera missuppfattningar och oriktigheter i bilden av vad akupunktur är och hur det går till. Jag avser att ta upp ett par av dem här för att förhoppningsvis kunna skingra oklarheterna runt dessa ämnen en gång för alla.

 

In i nerverna

Det förekommer att personer som kommit till kliniken för att få akupunktur strax innan jag sticker nålarna frågar ” Sticker du in de där i nerverna?”. I ett sådant läge blir jag dels förvånad över att höra att missuppfattningen om att akupunktur handlar om att sticka in nålar i nerverna fortfarande cirkulerar. Dels imponeras jag en smula av det mod patienten i fråga bör ha för att frivilligt lägga sig på en bänk och förvänta sig att en okänd person kommer sticka nålar i deras nerver. För att vara tydlig vill jag poängtera att en nål instucken i en nerv gör FRUKTANSVÄRT ont. Knappast någon sund människa skulle gå med på att boka in ett återbesök efter den upplevelsen. Följaktligen sticks inga nålar in i nerverna. Vad som kan ske, även om det är ovanligt och endast gäller ett fåtal punkter, är att nålen kommer så pass nära en nerv så att nerven retas och det känns som en liten stöt som exempelvis går ut i fingrarna. Det är en mycket mildare upplevelse än att få nålen stucken rätt in i nerven.

 

Varifrån kommer denna missuppfattning? När man började forska på hur akupunktur fungerar så framlades teorin att nålarna påverkar nerverna och stoppar smärtimpulserna utefter dem. Någonstans längs vägen kom uppfattningen om att sticken sker i nerverna. En annan bakgrund till missförståndet kommer från att det vid första anblick kan se ut som att nervsystemet och akupunkturens meridiansystem (beskrivningen av hur energi flödar i kroppen) är detsamma. En lite mer noggrann iakttagelse visar dock snabbt att de skiljer sig mycket åt och inte är samma. Slutsatsen är att nålarna inte sticks i nerver, utan i muskler, bindväv, hull och hud.

 

No pain no gain (utan smärta ingen vinst)

En annan missuppfattning som existerar, även bland vissa akupunktörer, är att akupunktur måste göra lite ont för att ha en effekt. Dessa oupplysta terapeuter brukar sticka in en nål och se efter om patienten uppvisar en upplevelse av obehag. Om patienten ser likgiltig ut rör terapeuten nålen kraftigt fram och tillbaka, in och ut tills patienten visar tecken på mindre eller större obehag då målet anses uppnått och det är dags för nästa nål. Det sägs att obehaget, ofta i form av en liten stöt eller smärtimpuls är att patienten känner hur qin, energin aktiveras.

 

Denna missuppfattning kommer från en av de gamla kinesiska texterna om akupunktur. Det står att känsIan av qi bör uppnås när en nål används. Det står dock att det är akupunktören, inte patienten, som ska känna att qi aktiveras när denne sticker in nålen. Det känns ungefär som att kroppen suger tag i nålen och behöver inte alls innebära något obehag över huvud taget för patienten.

 

Ibland får jag höra ”den nålen kändes, nu träffade du rätt” eller ”den kändes, då gör den verkligen nytta”. Återigen, att träffa punkten har ingenting med patientens upplevelse av smärta att göra och det säger inte heller något om hur stark effekten av behandlingen är.

 

Det finns fler missuppfattningar om akupunktur och kanske kommer några fler med i ett framtida blogginlägg.

En kommentar till Missuppfattningar om akupunktur

 • hejsan,
  du får jättegärna maila mig då jag kanske inte kommer hitta tillbaka till denna sida igen. Jag går på akupunktur och i början kändes de när nålarna stacks in men de tre senaste gångerna har det gjort så ont att jag vill hoppa ur sängen eller slå till behandlaren. Jag kan inte beskriva smärtan men det värker bränner sticker och smärtar så mycket att jag aldrig kännt av något liknande.
  Många av mina dåliga symptom jag hade innan har försvunnit, så det har väl hjälp mig. Iallafall i början. Men nu vill jag knappt gå dit mer för smärtan är så stor. Jag har ett flertal tatueringar på kroppen och skulle med glädje göra om dessa hellre än att gå på akupunktur. Dock lindrar ju inte tatueringar smärta. Men den smärtan kan jag knappt jämföra, det är tusen gånger värre att få i nålarna i mig.

  Jag litar ändå på denna akupunktör och hon tycker själv att det är konstigt att det gör ont. Och hon menar mer att jag kanske överreagerar eller andas dåligt eller spänner mig. Men det är klart jag reagerar så när jag vet hur ont det gör.

  Hur reagerar du när jag skriver detta? Ska det vara så?

  Mvh en vilsen själ

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *