Den främsta anledningen till att människan överlevt genom historien är hennes anpassningsförmåga. Människan har exempelvis bosatt sig både i öknar och på tundran, klarat sig på att äta både vegetariskt och animaliskt. Det är få platser på jorden där det inte finns och heller aldrig funnits människor.

 

Förmågan till anpassning är vår styrka och grunden till vår hälsa. Det sägs ibland att det är den starkaste individen som överlever. Vi skulle också kunna säga att det är individen med bäst anpassningsförmåga som överlever.

 

Inom kinesisk medicin, där vikten av att vara i samklang med naturens och årets skiftningar betonas, kan individens förmåga att anpassa sig till årets skiftningar kännas på pulsen. Ett enkelt exempel är att pulsen känns ytligare på sommaren och djupare på vintern.

 

Detta var extra tydligt idag, måndag 3 december. Denna dag närmade sig temperaturen 20 minusgrader. Några dagar tidigare, fredag 30 november, låg temperaturen runt nollan. Samtliga kunder på kliniken 3 december hade pulsar som låg markant djupare än de som besökte kliniken 30 november. Det är ett bra tecken och visar att personerna var synkroniserade med vädret. Alla kunder på måndagen hade varit på flera behandlingar tidigare och det hade varit intressant med en helt ny kund där det är mer troligt att pulsen inte är synkroniserad med årstiderna.

 

Att vara i balans innebär bland annat att ha en så pass stark anpassningsförmåga så att vi klarar temperatur och klimatvariationer utan att vår hälsa försämras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *