För en tid sedan blev jag intervjuad i tidningen Kvinnors hälsa. Artikeln följer här:

 

 

Akupunktur-väg till bättre livskvalité

Ofrivillig barnlöshet, PMS och klimakteriebesvär. Symtom som påverkar kvinnors hälsa i allra högsta grad. Akupunktur lindrar besvären.

– En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk. Med akupunktur bygger man upp det som är svagt. Man stärker kroppens inre balans och hjälper kroppen att hitta sin egen förmåga till läkning, förklarar Ulf Ahremark, praktiserande akupunktör och utbildare i Örebro.

Ulf Ahremark började studera akupunktur i början av 90-talet. Ibland tar han vid när den traditionella sjukvården gjort sitt eller så blir han ett komplement till pågående behandlingar. Ofta behandlar han symtom som drabbar kvinnor.

 

Hitta balansen igen

– En del av dem som kommer till mig har klimakteriebesvär med vallningar och humörsvängningar, till exempel. En del har infertilitetsproblem och har genomgått undersökningar och behandlingar utan att något har hänt. En del kan ha svåra problem med PMS. Även personer med fibromyalgi och utmattningsdepression, som i högre grad drabbar kvinnor, kommer hit. Kroppen är då på något sätt satt ur spel. Akupunktur kan hjälpa till att hitta balansen igen. Som akupunktör ser man kroppen som en helhet där det måste vara balans för att den ska vara frisk.

 

Inte så många nålar

Hos Ulf tar en behandling cirka 40 minuter varav patienten ligger halva tiden med nålar. Innan en behandling påbörjas går Ulf Ahremark noga igenom patienten så diagnos och antalet nålar blir rätt för just den personen.

– Och det är inte alls så många nålar som en del tror. Jag använder oftast bara två eller tre och de är dessutom små och tunna.

Ofta får Ulf höra från patienter att deras liv förändrats till det bättre efter att de har genomgått en behandling.

– Många minskar på antalet värktabletter eftersom de upplever mindre smärta. En del som har behandlats för vissa symtom har berättat att behandlingen haft effekt även på andra områden.  Det är vanligt att de säger att de är lugnare och att de kan hantera stress mycket bättre. Någon sa till mig att ”förr blev jag irriterad när jag satt i en bilkö, nu tar jag det lugnt och lyssnar på musik istället”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *