I september 2017 börjar vår nästa akupunkturutbildning. En del av utbildningen sker numer på nätet. Före och efter varje kursavsnitt får eleverna tillgång till nya avsnitt som rör de ämnen som är aktuella på utbildningen. De allra flesta inspelade avsnitten kommer tillsammans med instuderingsfrågor som vi tillsammans går igenom på kursträffarna eller i diskussionsgrupper på nätet. Avsnitten som ingår i utbildningen varierar i längd från ett par minuter upp till knappt en timme.

 

Fördelar

Upplägget med undervisning på nätet ger många fördelar.

 • Du kan lyssna på avsnitten hur många gånger du vill
 • Du bestämmer själv när du vill lyssna på dem
 • Färre resor till kursträffarna
 • Färre dagar som bokas in i din kalender för du går igenom en del material hemma
 • Det är enkelt att gå tillbaka till tidigare avsnitt för att repetera
 • Du kan studera akupunktur oavsett var du är
 •  …och mycket mer…

 

Här kan du se och lyssna på några korta exempel på undervisning om klassisk akupunktur.

Den första filmen berättar om kinesisk medicinsk historia och ger allmän information om vad som ingår i kinesisk medicin.

Introduktion till kinesisk medicin

 

Den andra filmen tar upp den grundläggande tanken inom kinesisk medicin om hur hälsa uppnås och bibehålls.

Grunden till vår hälsa

 

De flesta har hört talas om yin och yang, vilka är centrala begrepp inom kinesisk medicin. Här kommer en förklaring till vad yin och yang står för.

Yin och yang

 

Man kan säga att teorin om de fem elementen är en utvidgning av yin och yang. Hur de fem elementen samverkar är en viktig del i hur man lägger upp en akupunkturbehandling.

De fem elementen

 

För att kunna påverka kroppens funktioner och vävnader använder vi oss inom akupunktur av meridiansystemet. Detta kan sägas vara den kinesiska medicinens anatomi.

Meridiansystemet

 

De flesta besvär kan i större eller mindre utsträckning behandlas med akupunktur. Här kommer några exempel. Läs också http://www.klassiskakupunktur.se/behandlingar/#vadkanbehandlas

Vad kan behandlas med akupunktur?

 

En stor del inom kinesisk medicin handlar om att förebygga ohälsa medan man fortfarande är frisk. Att äta bra är en metod för att göra det.

Äta enligt kinesisk medicin

 

 

De fem elementen inom kinesisk medicin beskriver hur en naturlig transformation sker i naturen. Vi människor är en del av naturen och samma transformation sker inom oss. Varje element har ett speciellt uttryck som visar var i transformationen en process befinner sig. En viktig del i utbildningen till akupunktör är att lära sig känna igen karaktären hos elementen. Ett sätt att lära sig känna igen elementen är att observera hur deras karaktärsdrag visar sig inom oss själva och i våra medmänniskor.

Här nedan finns en videofilm som ursprungligen är ämnad för våra akupunkturelever. Efter att flera kunder på kliniken uttryckt intresse för hur elementen visar sig i oss finns nu filmen tillgänglig för allmänheten. Mer finns också att läsa i gratisboken ni kan beställa här http://www.klassiskakupunktur.se/gratis-bok/

Klicka på Femelementskaraktärer för att se filmen.

Tidigare idag pratade jag med en av mina kunder. Denna kund är en företagsledare för ett medelstort företag och han har gått på behandling till och från under många år, både när besvär funnits och som förebyggande behandling. För en tid sedan sände han en av sina anställda med ett flertal olika besvär till mig. Allt eftersom behandlingarna fortgick minskade den anställdes besvär till att mer eller mindre helt försvinna och idag har denna en förbättrad hälsostatus vilket bland annat inkluderar regelbunden motion, något som tidigare var otänkbart. Företagsledaren uttryckte sin entusiasm över behandlingsresultaten och över hur mycket som hänt den anställde sedan akupunkturbehandlingarna började.

 

Hälsan bygger inte på snabba lösningar

Akupunktur och kinesisk medicin är en behandlingsmetod som påverkar över tid. Ibland kan resultat komma med en gång men ofta sker förbättringarna gradvis över en längre tidsperiod. Det är samma med utveckling av sjukdom som också oftast sker över tid. För att göra en korrekt utvärdering av en medicinsk behandling, oavsett om det är akupunktur, västerländsk medicin eller någon annan metod, behöver vi jämföra med hur det såg ut när behandlingen började och fram till flera månader eller ibland år efter att personen avslutat sin behandling. Om en behandlingsmetod hjälper för stunden men stjälper på lång sikt, exempelvis från biverkningar, är det då en bra behandling? Det finns ett skämt då två läkare pratar med varandra och den ena frågar den andre om operationen gick bra. Svaret blev ”Operationen var lyckad men patienten dog.” Det är ett exempel på en kortsiktigt fokuserad behandling. Inom klassisk akupunktur utförs behandlingarna med syftet att hälsan ska stärkas för lång tid framöver genom att balansera hela människan, både kropp och själ.

 

 

Vilka vinner på ökad hälsa?

Tydliga fördelar med akupunkturbehandling är minskade besvär och ökad livskvalitet och välmående. När en person mår bättre kommer också människor i deras omgivning att må bättre och då tjänar både familjen och arbetsplatsen på individens ökade hälsa. Rent ekonomiskt vinner individen på att vara friskare likväl som arbetsgivaren (exempelvis från ökad effektivitet och minskat sjukfrånvaro) och samhället (exempelvis från mindre belastning på vårdinrättningar). Alla tjänar på ökad hälsa för individen.

 

 

Vilken trend följer du?

En dold vinst från en bra behandling, oavsett vilken sorts behandling det rör sig om, är att behandlingen kan vända en nedåtgående trend i hälsan. Om exempelvis den anställde nämnd ovan inte kommit på behandling, hur mycket skulle dennes hälsa försämrats från tiden av första akupunkturbehandlingen fram till idag? Hur mycket skulle den försämras de kommande fem år? De nästa tio åren?

 

 

Vad väljer du?

Som summering kan sägas att en bra behandling behandlar nuvarande besvär, vänder en dålig trend i hälsan till en bra trend och bygger upp en starkare hälsa på lång sikt. Det vi gör i våra liv spelar roll. Gör du val i livet som på lång sikt stärker eller försvagar din hälsa?

Våra kroppar är skapade för aktivitet. Vårt nutida samhälle har minskat mängden rörelse vi dagligen behöver utsätta oss för. Om de rörelser som görs är enformiga riskerar vi förslitningar och skador istället för bättre hälsa.

 

De positiva hälsoeffekterna från ökad fysisk aktivitet är odiskutabla. Men ofta räcker det inte med att vi vet att något är bra för att vi ska göra det som är bra för oss. Lika lite som vetskapen om att något är dåligt nödvändigtvis får oss att avstå från att göra det dåliga. Det måste vara roligt att motionera, varför skulle vi annars utsätta oss för slit och släp i regn och rusk för att bli trötta och svettiga?

 

Mål ensam eller i grupp

Ett sätt att göra det roligare är att göra det tillsammans med andra. I många fall tar vi i mer och kämpar på intensivare om det är andra människor med. Kanske är det tävlingsinstinkten som vaknar upp eller kanske vill vi inte visa att vi är trötta. Ett annat sätt är att sätta upp ett mål med träningen. Vetskapen om att det blir jobbigare att exempelvis åka vasaloppet om du inte ger dig ut och tränar trots att det blåser ute kan skapa den extra motivationen som behövs för att träningen ska bli av.

 

Ha roligt

Var kreativ och ha roligt med din motion och prova vad som funkar bäst för dig. Varför inte sätta upp ett mål tillsammans med några vänner? Här kommer några förslag på mål som kan motivera och inspirera till mer motion och kom ihåg att den bästa träningen är den som blir av.

 

Lopp

Ett populärt mål är att träna inför ett lopp. Kanske att grabbhalvan, tjejmilen eller klassikern lockar? Det finns lopp i många varianter och det finns något som passar alla.

 

Stegräknare

En annan variant är att bestämma hur många steg du ska ta igenom snitt under en viss period. Exempelvis 5000 eller 10 000 steg i snitt per dag under en månads tid. På många arbetsplatser genomförs tävlingar mellan olika avdelningar i vilka som går flest steg under en viss period. Om du önskar tävlingsmomentet kan du göra samma sak med några vänner.

 

100 dagar 100%

En bekant skapade följande träningsutmaning och kallade den ”100 dagar 100 %”. Under 100 dagar tränar du i genomsnitt ett pass per dag. Vad som är minimikrav för att räknas som ett pass bestämmer du individuellt. Samtidigt avstår du från att äta skräpmat, godis, glass, läskedryck, fikabröd och alkohol. En bekant gick ned 17 kg i vikt när han gjorde detta och en annan gick ned 11 kg, utan att hålla sig till någon speciell diet förutom ovanstående restriktioner.

 

Vilket är ditt bästa tips för att komma igång och fortsätta motionera?

Visst kan det vara uppiggande med ett miljöombyte. En kortare eller längre resa till nya okända eller tryggt välbekanta miljöer där batterierna kan laddas och sinnet kan stimuleras. För att få ut det bästa och mesta möjliga från vistelsen är det bra om resan är så skonsam som möjligt. Det gäller framför allt vid längre resor. Här följer några tips och goda råd om du ska ut på en resa som innefattar en lång flygresa.

 

Kompressionsstrumpor

De kallas också stödstrumpor. Det är inte bara gamla människor med risk för blodproppar som rekommenderas att trä på ett par kompressionsstrumpor redan på morgonen för flygdagen. Många timmars sittande leder ofrånkomligt till högre belastning för kroppen. Även högt uppe i luften får hjärtat och kärlsystemet jobba mot gravitationen som försöker få vätska att samlas i fötter och underben. Ett par kompressionsstrumpor underlättar för kroppen och kan också innebära mindre svårigheter vid anpassning till en annan tidszon. Tyvärr har de inte lika bra effekt om de sätts på halvvägs in på resan så ta på dem direkt när du vaknar på resdagen.

 

Vila

Försök få så mycket vila som möjligt. Även om det kan vara lockande att plöja igenom fem långfilmer på flyget kan det vara oklokt om du vill vara någorlunda pigg de första dagarna av resan. Även om vilans kvalitet blir halvdan tjänar kroppen på att få en lugn stund på resan. Kom ihåg att synligt spänna fast säkerhetsbältet när du tänker sova så att du kan sova igenom turbulens utan att bli väckt av en flygvärdinna som inte ser om bältet sitter på under filten. En del föredrar att ta en sömntablett för att kunna sova tio timmar i sträck på en långflygning. Om du tänker göra det så brukar kabinpersonalen uppskatta att du berättar det för dem så att de inte tror att du blivit medvetslös. Då kommer de inte heller och väcker dig i onödan vid exempelvis måltider. Om du inte vanligtvis tar sömntabletter är det inte rätt tillfälle att prova det när du ska ut på en lång flygning. Olika personer reagerar olika på läkemedel och du vill inte börja din resa med akuta medicinska bekymmer. Tänk också på att kunna vara helt vaken när du landar, speciellt om du ska köra vidare i en hyrbil.

 

Rörelsepauser

Med allt stillasittande kommer din kropp att jubla när du tar börja röra mer på dig. Lite gymnastik när du sitter på din plats och några extra övningar då du ställt dig upp gör stor skillnad. Se videon här nedanför med några olika tips på enkla och effektiva rörelser (videon är på engelska).

Vätska

Luften är ofta torr på flygplan så drick mycket vätska. Undvik alkohol eftersom den torkar ut kroppen.

 

Luftkonditionering

Enligt kinesisk medicin är vind, drag och blåst bland det sämsta vi kan utsätta oss för. Det är oklokt att sitta i det kalla draget från luftkonditioneringen. På vissa flygplan kan du ställa om munstycket så att det inte blåser rakt mot dig. Gör det i så fall. På andra flygplan kan man som passagerare inte påverka varifrån den kalla luften kommer (även om den inte är kall anses draget vara dålig för vår hälsa). Jag själv brukar ha med en munkjacka så att jag kan ta på huvan om det blåser mot nacken eller huvudet. Om jag upplever det dragigt har jag vintertid ibland kvar mössan på huvudet istället för en munkjacka. Samma sak gäller när du kommit fram till resmålet. Undvik att sitta i utblåset för luftkonditioneringen eller direkt framför en fläkt på restauranger och ta på en tröja om du går in på kylsskåpskalla köpcentrum och matbutiker.

 

Extra utrustning

Att ta med ett par öronproppar kan rädda både vilan och humöret såväl på flygplanet med högljudda medpassagerare som på ett hotellrum med mycket trafik utanför. Om du har svårt att somna eller vila när det är ljust är en ögonbindel för att stänga ute ljuset bra att packa ned i handbagaget. Vintertid brukar jag dra ned min medhavda mössa för att få det mörkare för ögonen.

 

Med dessa enkla tips hoppas jag att du vid nästa resa får en än mer angenäm upplevelse med en mer utvilad kropp och ett vaknare sinne när du anländer till din destination.

Enligt många undersökningar fungerar vi irrationellt. Beroende på hur en valsituation formuleras gör en majoritet av oss olika val, trots att det är samma förutsättningar för valen. De flesta av oss undviker hellre en möjlig förlust än att satsa på en möjlig vinst. Valen blir ännu mer irrationella ju längre fram i tiden resultatet av valet blir tydligt. Undersökningar visar också att vi värderar det vi har högre än det vi inte har. Det gör oss obenägna till förändring. *

 

Detta syns i val som berör hälsan. Det är vanligt att samma val som vi gjort förut. De flesta hälsobesvär utvecklas över tid genom att vi lagt oss till med (o)vanor som på sikt inte är bra för oss. Kroppen ger oss signaler när något inte står rätt till men det är lätt att ignorera dessa viskande budskap tills de är så högljudda att de inte längre kan förnekas. I längden kan valen visa sig mycket kostsamma.

 

Det bästa för din hälsa är att i vardagen göra de små valen som långsamt bygger upp din hälsa. Ta trappan istället för hissen, umgås med vänner och familj istället för att slösurfa på internet och gå på akupunktur istället för att ta en värktablett. Effekten av de valen märks först efter lång tid men är ack så viktiga.

 

Det sägs att i det gamla Kina gick folket till läkaren för att få förebyggande behandling. Om patienten blev sjuk hade inte läkaren gjort sitt jobb och fick behandla patienterna gratis. Grunden inom akupunktur handlar om att vara i balans med livet, både utanför och inom dig, och ju bättre balans du har desto bättre förutsättningar att hålla dig frisk och stark. De små valen i vardagen hjälper, eller stjälper, din balans.

 

Inom en del hälsoteorier liknas hälsan med att rulla upp en boll för ett sluttande plan. Bollen kommer inte vara still utan antingen knuffas uppåt = bättre hälsa, eller, om vi slutar knuffa på bollen rullar den nedåt = sämre hälsa. Det vi gör antingen stärker eller försvagar vår hälsa. Akupunktur hjälper dig att rulla bollen uppåt så att hälsan förbättras och det finns en större buffert om något oförutsett sker.

 

Låt dina val bli en investering i dig själv så kan du slippa obehagliga överraskningar i framtiden. Samtidigt ger det en avkastning under många år framåt.

 

* För att läsa mer om människors sätt att välja rekommenderas boken ”Tänka, snabbt och långsamt” av Daniel Kahneman.

 

En akupunkturelev bad mig kommentera att det ibland kommer undersökningar som kommit fram till att akupunktur inte har bättre resultat än en testgrupp som fått ”låtsasakupunktur”. För några dagar sedan publicerades en sådan studie i flera stora dagstidningar.

Jag lägger ingen vikt vid dessa undersökningar. Varför inte?

– Vilken sorts akupunktur har de använt? Högst troligt är att det är en förenklad form där alla testpersonerna behandlas med samma punkter och att samma punkter används vid samtliga behandlingstillfällen. Detta för att undersökningen ska bli lättare att hantera och för att det ska följa västerländska normer inom forskning. Det är inte klassisk akupunktur och det är inte heller TCM. Kort och gott, det är inte akupunktur. Det är endast stick med nålar

– Vilken forskningsmetod har använts? Ofta används ungefär samma metoder som vid tester på läkemedel. Då ligger fokus på symtomen och varken på orsaken eller individen. Genom att välja personer med likartade symtom förutsätter forskarna att de kan bortse från individuella olikheter och att samtliga testpersoner borde bli bättre av en och samma behandling. Vi balanserar individen för att komma åt orsaken till symtomen. Återigen, de har inte utfört akupunktur enligt vår mening.

– Man kan säga att vad de jämfört är en sorts låtsasakupunktur med en annan sort låtsasakupunktur och då kan vi förvänta oss en slutsats som visar att det inte funkar. Jag håller helt och hållet med om det!

– Om forskningens metoder inte kan bevisa något som uppenbarligen fungerar (enligt mig själv, mina kollegor och tusentals andra akupunktörer och patienter genom åren) så säger det mer om forskningens begränsningar än om akupunkturens.

Ovanstående kan sägas om samtliga liknande undersökningar jag sett genom åren och därför lägger jag ingen vikt vid dessa undersökningar.

Det finns en åkomma som nära 40 % av Sveriges befolkning mellan 16 och 84 år anser sig ha besvär av. Detta besvär har mer än fördubblats de senaste 30 åren. Det enda västerländsk sjukvård kan erbjuda är läkemedel som tillfälligt lindrar symtomen och istället ger biverkningar, exempelvis trötthet, utan att närma sig att behandla orsaken till besvären. De flesta drabbade kan förvänta sig att år ut och år in lida en del av året, helt ovetande om att det finns hjälp att få.

 

Det finns en orsak

Kroppen är smart. Det är få system som är så komplexa och komplicerade som en människokropp. Ingen dator eller maskin kan mäta sig med den. Om kroppen reagerar mot något så finns det en orsak. Om kroppen reagerar mot ”fel” ämnen, det vill säga ämnen som egentligen inte är farliga för oss, finns det också en orsak. Det är den orsaken som behöver justeras. Så länge som en behandling fokuserar på symtomen kommer behandlingen fortsätta, vilket är jättebra för de som säljer läkemedel, men inte lika bra för den drabbade personen.

 

Hjälp finns att få

Åkomman det handlar om är allergi. Allergisäsongen närmar sig och en klar majoritet av alla allergiker har ingen aning om att akupunktur är en effektiv metod för att behandla allergi. Det är tragiskt att så mycket lidande upplevs i onödan. Akupunkturbehandlingen inleds med fördel innan allergin har satt igång men kan även påbörjas efter att besvären startat. Behandlingen går ut på att finjustera kroppen så att den reagerar mot det som är farligt men inte mot det ofarliga, det är alltså orsaken till besvären som behandlas.

 

Bli piggare

Ett tecken på att det är orsaken och inte symtomen som akupunktur behandlar är att behovet av läkemedel minskar och många med allergi (och andra läkemedelsbehandlade besvär) till och med helt kan sluta med sina läkemedel efter behandlingarna. Med mindre mängd läkemedel minskar belastningen på kroppen så att resurserna istället kan användas till att stärka immunförsvaret och andra delar som behöver extra energi.

 

Om du har allergi är du välkommen att ringa oss och boka in en tid. Om du själv inte tillhör de drabbade så kan du hjälpa en allergiker genom att tipsa dem om att akupunktur är en säker och biverkningsfri metod för dem.

Välkommen!

Vill du få hjälp att bli gravid?

Vid många tillfällen har vi hjälpt till med akupunktur vid ofrivillig barnlöshet. En del kommer till oss innan de börjat på fertilitetskliniken, andra kommer i olika skeden under den behandling som pågår där.

 

Olika utgångspunkt

Akupunkturbehandlingen anpassas efter det skede du befinner dig i. Vi har sett goda resultat oavsett när akupunkturen har påbörjats även om vi rekommenderar att börja med behandlingen så snart du bestämt dig för att söka hjälp. Behandlingen är olika beroende på var i processen du befinner dig och påverkas bland annat av följande faktorer:

 • Hur länge har du försökt bli gravid?
 • Går du på behandling vid fertilitetskliniken?
 • Finns en historik av barn och/eller tidigare missfall?
 • Har du gjort tidigare IVF-behandlingar?
 • Har du ätit preventivmedel – hur länge och hur länge sedan är det du slutade med dem?
 • Finns andra hälsobesvär och/eller läkemedelsintag?

 

Ökad balans = mer fertil

Syftet med akupunkturen är att skapa så goda förutsättningar som möjligt för dig att bli gravid genom att du kommer in i en större balans. Fertiliteten och eventuella ytterligare önskemål behandlas samtidigt.

Många av de vi möter känner stress och oro inför infertiliteten. En del av behandlingen är då fokuserad på att minska stressnivån då stress kan påverka negativt i försöken att bli gravid.

Varje behandling är individuellt upplagd efter dina förutsättningar och önskemål och den totala behandlingstiden kan variera en hel del. Tidigare klienter har varit på behandling mellan en månad och ett år och jag behöver träffa dig innan jag kan säga mer exakt vad som kommer gälla för dig.

 

Resultat

Från behandlingen av våra tidigare klienter har vi sett att akupunkturen bland annat ökat antalet och kvaliteten på ägg, med ökade graviditeter som följd. Här är en video (på engelska) som beskriver fler sätt varmed akupunktur hjälper vid infertilitet https://www.youtube.com/watch?v=pvzgDkoxuEs

 

Ring

Eller maila om du vill boka en tid. Då kan jag berätta mer specifikt vad jag kan göra för just dig, och svara på fler frågor du har runt detta.

 

Mer läsning

Läs här om en klient som blev gravid efter att hon behandlats med akupunktur http://www.klassiskakupunktur.se/det-kom-ett-brev/

Det händer ofta att de jag behandlar fäller en kommentar i stil med ” Är det inte underligt att akupunktur fungerar?”. Jag håller med dem och lägger till ”och visst är det här också märkligt, det funkar varje gång” samtidigt som jag knäpper fram och tillbaka på strömbrytaren och får lampan att blinka. De flesta patienter ler och blir tankfulla vid min demonstration.

Sökande av bevis

Ibland söker mina akupunkturelever ett bevis på hur några nålar kan påverka hälsan. Då brukar jag släppa en penna mot golvet och uttrycka hur fantastiskt märkligt det är att det funkar varje gång. Tyngdkraften accepterar vi utan omsvep utan någon som helst förklaring för vi har en upplevelse av den. Vi vet att den fungerar och att pennan kommer falla till golvet. Men trots vår bekantskap med tyngdkraften så kan ingen helt och hållet förklara den. Beviset för dess existens finns i resultatet av dess effekt. Att akupunktur fungerar bekräftas varje dag. Miljoner människor har fått positiva resultat av akupunkturbehandlingar. Men kan vi helt och hållet förklara vad som händer?

Magi i vardagen

Ingen kan till fullo förklara varken elektricitet eller gravitation. Ingen kan erinra sig att de sett en elektron susa fram i elledningen. Att ett litet vitt piller kan dölja symtom av värk ifrågasätts inte heller av så många människor. Men hur många kan förklara det som sker? Är inte dessa fenomen minst lika underliga som att några nålar kan påverka hälsan?

Frågor och svar

En sak jag lärde mig under de år jag studerade Teknisk Fysik på KTH är att vetenskapen har fler frågor än svar och om svaren skådas noga så leder de till fler nya frågor. Behöver det som uppenbarligen fungerar ifrågasättas? I Kina frågar man sig inte om akupunktur funkar och i Sverige frågar man sig inte om Treo funkar.

 

Livets mirakel

Visst är det fantastiskt märkligt att akupunktur fungerar. Precis som elektricitet och gravitation är makalösa fenomen. Det är nästan komiskt att vi möter så många mirakel varje dag så att vi inte längre ser dem.